Jumaat, November 30, 2012

RASULULLAH TIDAK PERNAH SAKIT?

4 comments
Assalamualaikum..

"Sesungguhnya, untuk kamu, pada diri Rasulullah itu adalah contoh ikutan yang baik..." (Surah al-Ahzab, ayat 21)

khat muhammad s.a.w
Rasulullah s.a.w ditakdirkan berusia 63 tahun tetapi keistimewaan baginda yang mungkin jarang dibahaskan ialah keadaan fizikal baginda yang sangat baik. Daripada penulisan biografi kehidupannya, disebutkan betapa sepanjang hidupnya, Rasulullah hanya pernah jatuh sakit sebanyak dua kali sahaja. 

IKUT PRINSIP KATAK

2 comments
Assalamualaikum..
katak dalam baldi
Pernah dengar cerita pasal katak tak? Sebenarnya ada banyak cerita katak yang kita dengar terutama semasa kita kecil dahulu. Tetapi hari  ini aku ada cerita katak yang terbaru (cerita lama sebenarnya cuma baru nak cerita jer..hehe). Cerita tentang seekor katak dengan sebaldi air. 

Rabu, November 28, 2012

BOLEH KE BOIKOT YAHUDI?

1 comments
Assalamualaikum..

bendera palestine
"Jahanam tul Israel..bila la dorang semua ni nak kena bala"
"Apa boikot..boikot. Bukan dorang yang susah.. kite ni yang susah nak cari makan nanti"
"Israel ni nak hancurkan Palestin. Rakyat Palestin kena kuat"
"Berpekik camtu tu pun bukan dorang dengar pun. Buat abis air liur jer"
"Ala.. kalu kita tak makan bende tu pun, kalu Israel nak serang, dorang serang gak nanti"

TIPS MENJAGA HATI

6 comments
Assalamualaikum..

" Carilah hatimu sewaktu membaca al Quran. Jika kau tidak temui, cari hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak ditemui, cari hatimu ketika duduk bertafakur "(Iman al-Ghazali)

Di mana tahap hati kita semua?
tingkat dosa

Rabu, November 14, 2012

MESTI DRIVER PEREMPUAN JER KE!?!

22 comments
Assalamualaikum..


kemalangan kereta

Pernah tak bila kita tengah dok elok memandu tiba2 ada kereta kat depan yang slow giler dan nak potong pun susah sebab dia duk tengah2? Apa persepsi kita masa tu? Rasanya mesti ramai yang akan kata "ni mesti driver perempuan ni". Bila kita memotong kereta tu, kita akan tengok siapa drivernya dan tak semestinya persepsi kita tadi betul.

Isnin, November 12, 2012

SALAH PAKAIAN ADIK TU..

27 comments
Assalamualaikum..
Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim]..
"Dik, nasi ayam 2 dik. Bungkus." beritahu CA kepada adik yang tengah sibuk mengangkat pinggan2 kotor yang diguna oleh pelanggan sebelum ini.
"Ok. Tapi lambat sikit ye kak. Pelanggan ramai." balas adik tersebut.
"Tak per. Akak boleh tunggu." beritahu CA kemudian.

SAHABAT YANG PERGI

1 comments
sahabat baik berpelukkan
Assalamualaikum..

Satu ketika..
Kita berdua bersama
Berhari bertahun lama
Menempuh cerita luka
Mengharung gelak ketawa
Berkongsi setiap empunya
Sepanjang jalan bersama
Ibarat satu jiwa


Khamis, November 08, 2012

SAMAN SAYA, ENCIK

12 comments
Assalamualaikum..

saman polis
Alhamdulillah..baru balik dari bayar saman kat ibu pejabat polis. Tahun ni CA kena 2 saman. Nasib baik ada diskaun 50% , kalau tidak rabak juga poket. Memang tiap-tiap tahun CA akan dapat saman dan tahun ni kira baik lah tu..hehe..(tapi tahun lepas CA bebas saman). Nak kata CA bawak kereta laju, tidak lah jugak. Ada yang lagi laju dari CA. Nak kata slow, tak lah sangat, ada yang lagi slow dari CA. Ada yang slow tahap gaban sampai CA rasa nak turun dari kereta dan tolak kereta dia tu ke tepi..

Sabtu, November 03, 2012

100 SENARAI KESYUKURAN

2 comments
Assalamualaikum..

Tiada siapa yang malang dan rugi di dunia ini kerana rahmat tuhan sebenarnya memberi kita kekayaan pada setiap masa - Robert Quillen

Kehidupan ini sangat mencabar dan menduga. Ia umpama roda yang sering berputar-putar. Kadang-kala kita akan berada di atas dan selalunya kita berada di bawah. Semua orang akan mengalami pusingan tersebut termasuk CA. CA pernah mengalami kesukaran dalam hidup yang menyebabkan CA hampir berputus asa dan menyerah kalah.

Jumaat, November 02, 2012

TUNTUN KU KEPADA-MU

2 comments
Assalamualaikum..

Ku sedari Engkau sanggup
Mengambil kembali kurnia-Mu
Dan ku cuba selalu mengingat
Takkan sia-siakan segalanya
Kerana suatu hari
Semua akan tiada lagi
Dan di akhir hayat ku mohon
Kau redha padaku

KESATRIA ISLAM YANG GAGAH BERANI

2 comments
Assalamualaikum..

Hari ini CA nak kongsi satu buku menarik yang CA beli semasa melawat Indonesia dulu. Buku ini berbahasa Indonesia tapi dapat difahami dengan mudah oleh kita. Buku yang bertajuk '10 Pendekar Rasulullah : Kesatria Islam yang Gagah Berani' ini ditulis oleh Asyraf Muhammad al-Wahsy. 
asyraf muhammad al-wahsy


SERENDAH SEKEBUN BUNGA

0 comments
Assalamualaikum..

Lama betul CA tak mengupdatedkan blog CA ni. Kesibukkan 2, 3 menjak ni memang mencuri masa. Malam ni CA cuba juga datang menjengok. Mata dah ngantuk dah ni tapi rasa cam nak mencurah perasaan jer..hehe..Tapi idea lak tak der. PMR dah lepas, demam bola dah lepas, raya pun dah lepas. Nak cite pasal ape yer..?