Sabtu, Jun 22, 2013

CARA MEMIKUL BERAT BEBAN


Assalamualaikum..

Bukan berat beban yang membuatkan kita stress, tetapi lamanya kita memikul beban tersebut.
workplaces stress
Semasa memberi kuliah tentang pengurusan stress, Stephen Covey mengangkat segelas air dan bertanya kepada para pelajarnya; " Menurut anda, berapakah berat segelas air ini?"

Para pelajar menjawab dengan beratan yang bermula dari 200ml sehingga 500ml. "Sebenarnya, ini bukanlah masalah berat tapi bergantung berapa lama anda memegang berat." kata Covey.

"Jika saya memegangnya selama 1 minit, tiada masalah. Jika saya memegangnya selama 1 jam, lengan saya akan sakit. Dan jika saya memegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggil ambulans untuk saya. Berat air ini sebenarnya sama, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan semakin berat."

"Jika kita membawa beban kita terus menerus, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi. Beban itu akan meningkat beratnya. Apa yang harus kita lakukan ialah meletakkan beban tersebut, berehat sejenak sebelum mengangkatnya lagi. Kita harus meninggalkan beban kita secara berkala, agar kita tidak penat dan mampu membawanya semula."

"Jadi sebelum pulang ke rumah petang ini, tinggalkan beban kerja anda. Jangan bawa pulang. Beban itu dapat diambil lagi esok. Apapun beban yang ada di bahu anda hari ini, cuba tinggalkan sejenak. Setelah berehat, boleh diambil lagi. Hidup ini singkat, jadi cubalah menikmatinya dan memanfaatkannya. Hal-hal terindah dan terbaik di dunia ini tak dapat dilihat atau disentuh, tapi dapat dirasakan jauh di relung hati kita."