Jumaat, Julai 05, 2013

MESIR: PUAS HATI SEKARANG??!


morsi mesir
Seorang lelaki yang berketurunan petani dari Delta Sungai Nil, membesar dalam persekitaran agama dan ilmu akademik duniawi, membawa lelaki ini ke tahap pencapaian akademik dan kebendaan yang cukup tinggi. Berdekad menjadi pensyarah kejuruteraan kimia di universiti dalam dan luar negara, menjadi staff muslim di NASA, malah menerima gelaran profesor, itu semua tidak membawa lelaki ini jauh dari ALLAH. Beliau, Mohamed Morsi merupakan seorang haffiz al-Quran, malah isteri dan 5 orang anaknya juga turut dididik menjadi hafiz al-Quran.

Jun 2012, Morsi dilantik menjadi Presiden Mesir. Beliau yang memilih Ikhwanul Muslimin sebagai landasan juang hidupnya, tidak pernah mencalonkan dirinya, sebaliknya dipilih oleh syura. Presiden Morsi yang meringkuk di dalam Penjara sewaktu era Hosni, kini diangkat menjadi presiden Mesir, sebuah negara  yang disebut berkali-kali di dalam Al Quran.

Presiden Mesir menyahut perlantikan ini dengan ucapan syukur dan mengimami solat hajat dan sunat syukur. Lantas berpidato umpama Khalifah Abu Bakar dan Umar. Tidak menunggu lama, beliau telah berusaha sehabis daya untuk memulihkan hubungan umara’ dan para ulama Mesir yang telah lama terpisah sejak era 32 tahun Hosni. Lelaki berani ini, menolak surat ucapan tahniah dari Israel atas kemenangannya. Beliau membuktikan, beliau bukan mudah diperalat dan diboneka kan seperti patung-patung Negara Arab yang lain. Morsi telah membuka semula pintu Sempadan Rafah antara Mesir dan Gaza, bagi memudahkan urusan penghantaran bantuan. Ini merupakan jasa terbesar beliau dan kemerdekaan terbesar rakyat Gaza dan kesenangan hakiki kepada para sukarelawan Gaza.

Morsi tidak cukup dengan itu, mengaum deras di persidangan NAM di Tehran dengan memulakan aluan ucapannya dengan memuji-muji Saidina Abu Bakar dan Umar, sedangkan beliau sedang berada di negara Syiah yang sering mencerca para sahabat nabi ini. Di dalam ucapannya itu, Presiden Morsi telah mengutuk sekeras-kerasnya tindakan rejim Basyar ke atas rakyat Syria hingga memaksa delegasi Syria yang turut berada dalam dewan melangkah keluar dengan rasa tidak puas hati.

Di dalam negara pula, Morsi berkeras untuk tetap tinggal di rumah lamannya berbanding tinggal di istana mewah presiden. Beliau memutuskan agar pegawai-pegawai tentera yang berpanas untuk mengawalnya agar tidak perlu berkawal dan boleh mencari tempat berteduh. Ucapannya yang paling popular, “Tidak mengapa, ALLAH ada untuk menjaga saya..” Setelah sekian lama Mesir berada dalam cengkaman kerajaan yang pro Israel, Alhamdulillah kini Mesir merdeka dan bakal mendirikan kerajaan khilafah yang pemimpinnya seorang protaz (profesional dan ustaz).

Namun! 3 julai 2013 merubah segala-galanya. Golongan kecil manusia bodoh di Mesir berusaha keras untuk menjatuhkannya. Tidak cukup dengan itu, pegawai tertinggi tentera juga berpaling tadah. Ini membuatkan kumpulan kecil ini menjadi garang dan besar hingga menyaksikan penggulingan kerajaan Morsi dilakukan dengan cara yang sangat biadap!

Dunia islam yang terkenal dengan bacul dan pengecut tahap langit ke tujuh seperti biasa, mendiamkan diri. Rumah presiden ini dikepung oleh puak khianat ini. Ancaman bertalu-talu menghala ke arahnya. Dan, karier politik Profesor Dr. Mohamed Morsi al-Hafiz ini akhirnya ditamatkan dengan cara yang cukup kurang ajar. Bagi Morsi, beliau tidak rugi apa-apa. 30 juzuk masih kekal di dalam dadanya, profesor dan pakar kejuruteraan kimia masih segar di kepalanya. Siapa yang rugi dalam hal ini?

Kita!! Termasuk Malaysia. Isu Morsi adalah isu dunia islam sejagat. Bukan sekadar isu dalaman Mesir semata-mata. Saya sangat sedih bila melihat negara-negara Islam dunia menjadi tuli dan bisu dengan pengkhianatan ini, sebaliknya hanya Turki yang menyuarakan sokongan penuh kepada Presiden Morsi. Adakah hanya Turki sahaja negara Islam di dalam dunia ini?

Selepas ini, penempatan tentera Israel di Tanah Arab akan mara semula, pintu Sempadan Rafah yang merupakan talian hayat penduduk Gaza ditutup kembali, ulama Mesir akan dipinggir dan disingkir semula, rakyat Mesir akan kembali berada dalam wilayah pemerintahan diktator kekeluargaan yang tidak berperi kemanusiaan dan menjadi balaci barua Yahudi.

Usah salahkan Yahudi dalam hal ini kerana sebilangan kecil manusia muslim di Mesir yang bodoh dan bertindak di luar timbang rasa iman. Mengapa 32 tahun kezaliman Hosni anda diamkan;  setahun perubahan Morsi, anda bertindak keterlaluan? Padamlah cahaya dari bumi Mesir ini dan hilanglah satu-satunya suara lantang dari negara Islam dunia.

Sejarah berulang semula. Khalifah Umar Abd Aziz hanya sempat memerintah 2 tahun, lalu dibunuh oleh kerabat sendiri kerana khianat. Sedangkan baginda memerintah dengan cukup adil. Begitu juga Saidina Uthman, beliau dibunuh ketika usianya 86 tahun, rumahnya dikepung selama 40 hari oleh golongan pemuda Islam yang bodoh, lalu beliau dikerat tangannya dan dipancung tanpa belas kasihan oleh pedang milik orang Islam sendiri. Sejarah sekadar berulang.

Di sebalik kebodohan minoriti muslim ini, kita pemerhati luar tidak sudah-sudah menghentam Yahudi yang berada di sebalik konspirasi ini. CUKUP!! Berhenti menunding jari kepada Yahudi, pandanglah kepada diri sendiri! Ahh.. mudah benar kita ini. Berlaku apa-apa kekalutan dan kecelakaan, kita beralasan, ‘ahh.. ini agenda Yahudi.’ Sedangkan yang berteriak membakar gambar Morsi, memancung Saidina Uthman dan membunuh Khalifah Umar Abd Aziz adalah mereka yang sama mengucap dua kalimah syahadah!

Kalau benar pun Yahudi terlibat, apakah bodoh benar kita ini untuk mengikut mereka? Ya.. peristiwa pembunuhan Saidina Uthman menyaksikan puak Yahudi yang mengapi-apikan kemarahan. Tetapi siapa yang mara membawa pedang meragas istana dan memancung Saidina Uthman? Bukankah orang Islam itu sendiri? Yahudi hanya bertepuk tangan. Silap-silap, Yahudi berkata di dalam hati, “Alamak, aku acah je.. sampai mati pemimpin mereka dibuatnya..”

Buat kita pemerhati luar, bukalah tempurung besi mu, lihatlah sekitar mu kini; maka nanti aku akan bertanya, "puas hati sekarang?" Di saat pintu Sempadan Rafah kembali dikunci, negara Mesir kembali ditindas; aku ingin bertanya, "puas hati sekarang?" Ketika Islam dimain-mainkan, dihina, negara Islam dizalimi  dan ketika OIC berlari bersembunyi  di dasar laut; ketika itu semua mencari mana pemimpin Islam yang berani bangun melawan? Pandang kiri, Saudi menyorok di bawah meja; pandang kanan, Malaysia lari bersembunyi di dalam bilik paip bomba dan ketika itu aku ingin bertanya, "puas hati sekarang?"

morsi mesir
Musuh Islam sedang berpesta dan si bodoh di Mesir itu pun sedang bergembira. Entah apa yang mereka suka. Ingat; jika Morsi hidup, ia tetap pakar kejuruteraan kimia, 30 juzuk tetap tak lekang dalam kepalanya dan jika beliau mati pun, syurga sedang menantinya. Sekarang, kita dan musuh Islam sama-sama bersuka. Tunggulah..tak lama..nanti dunia Islam akan kembali menderita. Ketika itu, aku ingin bertanya, "Mungkin ini yang kalian mahukan. PUAS HATI SEKARANG??!"